Nieuwsbrief

Openbare Kanjerlessen

In de weken rondom de herfstvakantie hebben de Openbare Kanjerlessen plaatsgevonden op beide locaties. Wat ontzettend leuk dat er zoveel interesse was vanuit u als ouders/verzorgers!

Alle klassen hebben verschillende activiteiten uitgevoerd met de ouders en de kinderen, die gingen over verschillende onderwerpen.

Zo zijn er klassen aan de slag gegaan met vertrouwensoefeningen, zoals het blind door de klas lopen en je laten leiden door je klasgenoten zonder iets aan te raken. In een andere klas stond het onderwerp: 'het bouwen op elkaar en het daarbij leren samenwerken' centraal en heeft dit leuke opdrachten opgeleverd. Maar is ook gewerkt aan het zelfvertrouwen door te kijken of de kinderen stevig in hun schoenen staan. En in de bovenbouw zijn er klassen aan de slag gegaan met het verschil tussen praten, bespreken en roddelen. 

Wat een succes was het!


Belangrijke data

Activiteit Datum
Week van respect Maandag 6 november t/m vrijdag 10 november
Week van de mediawijsheid groep 7 en 8 Vrijdag 10 november t/m vrijdag 17 november
Informatieavond Social Media Wijs Dinsdag 21 november*
Sinterklaas komt aan in Nederland Zaterdag 18 november
Week tegen Kindermishandeling Maandag 20 november t/m vrijdag 24 november
Surprises op school / kijkmiddag voor ouders Maandag 4 december
Sinterklaasviering Dinsdag 5 december

*Let op! In de kalender staat de Informatieavond Social Media Wijs op dinsdag 14 november. Dit is gewijzigd naar dinsdag 21 november 19.00 uur t/m 20.30 uur.


Op het Kroonkruid

De leerlingenraad van het Kroonkruid is de afgelopen weken een aantal keer bijeen gekomen en hebben met elkaar gebrainstormd hoe er nog aandacht besteed kan worden aan de Gezonde School en Duurzame school. Verschillende ideeën zijn voorbij gekomen en er zijn al 2 acties uit voortgekomen.

De leerlingenraad heeft op dinsdagmiddag 10 oktober voor alle leerlingen van de Kroonkruid een heerlijke smoothie gemaakt. Hiervoor hebben zij zelf de boodschappen gedaan en er was zelfs wat over voor de ouders!

Op vrijdag 27 oktober ging de bovenbouw van start met een Ateliermiddag in het thema Duurzaamheid. Voor de onderbouw staat deze gepland op 3 november. Groepsdoorbroken gingen de kinderen aan de slag met een activiteit. Van vogelhuisjes maken, dakpannen schilderen, afvalrace/afvalprikken, insectenhotel maken, een vaas van eierdozen tot aan eekhoorns knutselen van bladeren. Wat een sfeer hing er in de school. We kijken enorm uit naar de volgende Ateliermiddag! 

Op de Van Beethovenlaan

De leerlingen van groep 6/7 en 7 van de van Beethovenlaan zijn naar het Nederlands Fotomuseum  geweest. Ze hebben daar een workshop gedaan over de verschillende manieren van wonen wat nog hoorde bij het thema van de kinderboekenweek. Een mooi uitje waar veel te zien en te doen was.

De groepen 3 en 4 zijn aan de slag gegaan met de buitenles Water onder je voeten. Tijdens deze les wordt er buiten van alles ontdekt over riool-,sloot-,regen-, en leidingwater. Zo weten deze leerlingen nu hoe een rioolbuis loopt en waar putten voor bedoeld zijn. 

De kleuterbouw op de van Beethovenlaan zijn echte ondernemers geworden. Ze runnen met elkaar een mooie schoenenzaak. En wat heb je een hoop verschillende soorten en kleuren schoenen. Daar kun je dus ook heel goed memory mee doen. 

De groepen 5 hebben een bezoek gebracht aan het Wereldmuseum. Ze mochten daar op bezoek bij de Wereldstraat waar van alles te doen en te zien was.


Sinterklaasintocht

Op 18 november belooft het een feestelijke en onvergetelijke dag te worden als Sinterklaas met zijn pieten weer aankomt in Nederland. We hopen dat de Goedheiligman natuurlijk ook weer onze school komt bezoeken. We zijn benieuwd of de rommelpiet ook nog aan boord is van de Pakjesboot!

De groepen 5 t/m 8 gaan weer surprises maken. Dit jaar worden de lootjes getrokken voor de surprises op 17 november.

Ook mogen de kinderen hun schoen weer zetten op school.

Op maandag 4 december nemen de kinderen hun surprise mee naar school, deze is voorzien van een kaartje met de naam van de maker. Meer info over de surprises ontvangt u vanuit de leerkracht via Parro.  Alle ouders mogen op maandag 4 december van 14.30 uur - 15.00 uur een kijkje komen nemen naar de gemaakte surprises. Eén ding is zeker; elk jaar merken we weer op hoe creatief onze kinderen zijn en wat zijn we daar trots op!

Wij kijken uit naar deze gezellige Sinterklaastijd met elkaar. 


Hemel en aarde 

Waanzinnig gedroomd

Wat heb je de afgelopen nacht gedroomd? Sommige mensen weten het precies en houden hun dromen bij. Anderen weten het niet of herinneren zich af en toe een flard. Vaststaat dat iedereen droomt en dat is een fascinerend iets. Al die dromen zijn een wonderlijke afspiegeling van je leven.

Dromen zijn een wonderlijke afspiegeling van je leven.

Onderbouw

Voor de hoeken zijn er suggesties voor prentenboeken, kleurplaten en een droomhoekje om in te dagdromen. Jan Klaassen en Katrijn vertellen over hun dromen en nodigen de kleuters uit om hun dromen te onthouden. De kinderen maken kennis met het Japanse monster Baku dat nachtmerries opsmikkelt en met een droomtempel in het oude Griekenland, waar mensen heengingen om bijzondere dromen te krijgen.

Middenbouw

De kinderen worden uitgedaagd om een dromenboekje bij te houden die we in de laatste les gaan bespreken. Er is een prachtig verhaal over een arme Friese schoenlapper die droomt over een brug in Amsterdam waar hij zijn geluk zal vinden. De Abenaki zijn een volk dat hoort bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zij vertellen een verhaal waarin de Grote Geest eerst de lucht, het water en dan het land maakt. Daarna droomt hij van een warboel van planten en dieren die de wereld zal gaan bevolken.

Bovenbouw

Ook met de oudste kinderen maken we een dromenboekje. In een kletspot komen boeiende vragen over wat de kinderen hebben gedroomd. Slapen doe je in Morpheus’ armen. De uitdrukking ‘Slapen doe je in Morpheus’ armen,’ gaat over de Griekse god die iedereen dromen bezorgt. Voor Aboriginals is de Droomtijd de tijd waarin voorouders aan het begin van het leven stonden. In hun dromen maken ze nog steeds contact met hun voorouders. En kinderen verkennen wat een visioen is aan de hand van de wereldberoemde toespraak van Martin Luther King: ‘I have a dream.’


Creaties van de kinderen

Tijdens de Openbare Kanjerles hebben de kinderen van groep 7/8 van juf Mandy en meester Stephan eigen kanjerpetten ontworpen.

Denk hierbij aan:

- de 'bijt van je af' pet

- de 'anders' pet

- de 'prikkelbare' pet

- de 'inclusiviteits' pet

- de 'twee gezichten' pet

- de 'sportiviteits' pet

 


Gymlessen

In de vorige nieuwsbrief hadden we u al op de hoogte gesteld over de wereldreis die meester Daan gaat maken. Wij willen u nog even doorgeven welke passende oplossing gevonden is voor de gymlessen op maandag, dinsdag en donderdag. 

Juf Rosalie zal de gymlessen op maandag en dinsdag gaan overnemen op beide locaties.

Op donderdagochtend zal meester Jens de gymlessen overnemen op locatie Van Beethovenlaan en juf Alja op donderdagmiddag op locatie Kroonkruid. 


  • De locatie Kroonkruid een aantal insectenhotels rijker is?
  • Groep 6a een interessante workshop gehad heeft in het maken van stopmotion filmpjes?
  • De onderbouw vrijdag 3 november de Ateliermiddag heeft op het Kroonkruid?
  • Op de van Beethovenlaan twee studenten van Codarts zijn gestart ( conservatorium Rotterdam) bij juf Feia en juf Nicole? Zij elke dinsdag een muziekles geven aan deze groepen?
  • We vrijdag (3 november) een ontruimingsoefening hebben? Het belangrijk is dat we dit een aantal keer in het jaar oefenen, zodat leerlingen weten wat er van ze verwacht wordt en hoe ze zich moeten gedragen? 
  • Er op 22 november op locatie Kroonkruid een stemlokaal is?

Nieuwe leerlingen op De Wingerd!

Jack groep 1-2B

Bram groep 1-2F
Evan groep 1-2D

Izzy groep 1-2E

Mila groep 1-2F

Welkom en veel plezier bij ons op school!


Meer De Wingerd? Volg ons op Instagram!